11.000 Maagden - een kunstproject van Walter Brix

in verband met textielkunst

Moderator: rangi

11.000 Maagden - een kunstproject van Walter Brix

Berichtdoor rangi » di dec 20, 2005 8:24 pm

11.000 maagden vergezelden Ursula, de vrome dochter van de koning van Cornwall, op bedevaart naar Rome. Op de terugweg, ter hoogte van Keulen, stootten ze op een horde Hunnen die de stad gedurende lange tijd tevergeefs belegerden. Gefrustreerd en hongerig naar actie, viel de oorlogszuchtige volksstam de jonge deernen aan en vermoordde ze allen. Na die gruweldaad braken de Hunnen hun beleg op en begroeven de bewoners van Keulen, eenmaal zelf bevrijd, de lichamen van de vrouwen.

De oorsprong van deze legende en de ware toedracht is in de nevelen van de tijd verloren gegaan, maar de 11.000 martelaressen worden heden ten dage gesymboliseerd in het Wapenschild van de Stad Keulen door 11 vlammen.

Het kunstproject 11.000 Maagden heeft als uitgangspunt om het grote aantal martelaars te visualiseren en om een band te leggen tussen het verleden en de hedendaagse realiteit. Daarbij wordt het begrip individualiteit herdacht in tegenstelling tot het anonimaat van de massa.

Verzocht wordt aan de vrouwen van alle leeftijden en van de hele wereld om een zakdoek te zenden of over te maken waarop zij in potlood hun naam hebben geschreven, ofwel op een papier dat gehecht is aan de stof. Hun namen zullen door ons geborduurd worden op de zakdoeken, niettemin zijn reeds vooraf geborduurde zakdoeken uiteraard ook welkom.

De zakdoeken kunnen oud zijn, gebruikt of nieuw. Tegelijk kunnen ook zakdoeken geschonken worden in naam van een andere vrouw: je moeder, je grootmoeder, je overgrootmoeder, je zuster, nicht, lerares, vriendinnen, kennissen...

Wat betreft de 11.000 zakdoeken, die zullen getoond worden op een tentoonstelling die plaats zal hebben in de stad Keulen om nadien rond te reizen naar andere steden in Europa. (¡Gespreid benemen deze zakdoeken een oppervlakte in van meer dan 800 m² en wegen ze meer dan 150kg!)

Contactpersoon:
Walter Brix
Venloer Str. 289
D-50823 Keulen
Duitsland
http://walterbrunobrix.wordpress.com/

Walter Brix is een textielartiest die geboren werd in een familie verwant met het textiel. Hij verdiepte zijn kennis van het weven, borduren, naaien en verven tijdens zijn lange verblijf in Japan. Hij is geboren in Spassart, Zuid-Duitsland, en leeft reeds meer dan 16 jaren in Keulen. Na verscheidene projecten die vooral verband hielden met de traditionele Japanse textiel, is dit zijn eerste grote project waarin hij zijn genegenheid wenst uit te drukken voor de stad Keulen.
rangi
 
Berichten: 49
Geregistreerd: do sep 11, 2003 6:45 pm

Berichtdoor rangi » di nov 13, 2007 2:49 pm

deze link voert U naar de galerij waar U het project: 11.000 voor Ursula kan volgen.
rangi
 
Berichten: 49
Geregistreerd: do sep 11, 2003 6:45 pm


Keer terug naar Nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast

cron